Financiën en zorg: in het echt verbonden, maar een gelukkig huwelijk is het niet

Mag ik misschien toch nog aansluiten? Ik weet dat het eigenlijk al vol zit

In een veel te warm onderwijslokaal heeft zich, na werktijd,  een man of 30 verzameld. Zelfs het perfecte terrasweer op donderdagmiddag (21 mei) weerhield deze groep nieuwsgierige jong AMC’ers er niet van de masterclass ‘Financiën in de zorg’ bij te wonen.

De opkomst illustreert de enorme behoefte aan (meer) kennis onder de (zorg)professionals van nu en de toekomst: geneeskundestudenten, onderzoekers, artsen, verpleegkundigen, planning & controllers en management trainees…!

In een uur tijd werd het publiek meegenomen door Roos Leber, directeur Financiën en Control in het AMC. Ze is zichtbaar gedreven om zorg en geld dichter bij elkaar te brengen: “Want hoe slecht het huwelijk ook is, een scheiding is geen optie”, aldus Roos.

Begonnen bij zorgfinanciën op beleidsniveau zijn we gedurende het eerste uur afgedaald richting de uitvoering van het beleid, de DOT/DBC-systematiek en de impact hiervan op een ziekenhuis. Tijd om het DBC-spel te spelen! Het spel leidt tot gelach, verbazing en een aantal aha-momenten bij de deelnemers, maar het roept vooral heel veel vragen op.

In het moeilijke scenario werd al snel duidelijk dat de complexe zorgregistratieketen, met veel onduidelijkheid over de verdeling in rollen en verantwoordelijkheden, erg kwetsbaar is voor fouten en vertraging. Ja, dan was het makkelijke scenario toch een stuk handiger, namelijk dat er maar 1 verantwoordelijke is voor de registratie van begin tot eind. Vooral de tijd die het kost om prijsafspraken met zorgverzekeraar te maken, zorgde voor veel verbazing (kan oplopen tot 6 maanden in het betreffende jaar!).

Wat ons betreft was het weer een geslaagde workshop DBC doe mee! Zelfs na afronding bleven de vragen binnenstromen (‘maar hoe zit het dan met…?’): de huidige en toekomstige generatie zorgprofessionals wil graag weten wat en waarvoor ze moeten registreren!

Jong AMC’ers, bedankt voor jullie enorme nieuwsgierigheid en inzet!

Ons volgende even staat gepland op 3 juli, dan faciliteren we een workshop voor medewerkers van het ministerie van VWS.