Geleerd en gelachen tijdens het DBC spel

“Als ik nu zelf DBC’s moet gaan registreren, ga ik hier zeker bewuster mee om”
– Student Technische Geneeskunde

Op 31 maart speelden wij het DBC spel met Technisch Geneeskundigen. Deze beroepsgroep is sinds kort BIG-geregistreerd en zal mogelijk in de nabije toekomst ook DBC’s mogen registreren. Bij aanvang durfde slechts 1 deelnemer zijn hand op te steken bij de vraag of men al enige kennis had over het DBC registratieproces. Aan ons de uitdaging om deze groep op een leuke manier inzicht te geven in het complexe proces.

En het is gelukt! Tijdens het spel hebben de deelnemers beter inzicht gekregen in het gehele proces en de knelpunten daarin; daarover kon overigens hartelijk gelachen worden (ja ja, zo chaotisch en verwarrend kan het inderdaad zijn!). Door het proces te doorlopen ontstond een groot vragenvuur. Naast de algemene kennis over het DBC-systematiek ontstond een belangrijk besef over:

– De vele stappen die moeten worden genomen op het moment dat een DBC niet goed wordt geregistreerd
– De belangrijke rol die de DBC consulent speelt in het registratieproces
– Dat er veel betrokkenen zijn in het proces, maar door de schotten hierin niemand een algeheel overzicht heeft
– Dat er pas laat in het jaar prijsafspraken met de zorgverzekeraar worden gemaakt
– De rol (macht) van de zorgverzekeraarbeoordelingTG

Er werd gemiddeld een dikke 8 voor de workshop gegeven. Daarnaast zouden alle deelnemers collega’s aanraden mee te doen aan de DBC doe mee! workshop. Bedankt TG’ers voor jullie enthousiaste deelname. We kijken uit naar de aankomende workshop met de coassistenten van MFAS op 12 mei.